Hozzávalók:
  • 2,5 kg szilva vagy lucullus típusú paradicsom
  • 80 dkg cukkini
  • 40 dkg padlizsán
  • 2 fej fokhagyma
  • 18 gr só
  • 1 csipet bors
  • 1 tk szárított oregánó
  • 1 csokor friss oregáno
  • 1 csokor friss petrezselyem

14212835_1108395985876441_8577219984769320219_n

20160825_204038

  1. A padlizsánt vágjuk hasáb alakúra és sózzuk le, majd hagyjuk állni 30 percig.
  2. A paradicsomokat vágjuk négybe és tegyük egy nagyobb lábasba. Lassú tűzön hagyjuk, hogy elkezdjen levet ereszteni és főzzük puhára.
  3. A cukkinit kockázzuk fel és tegyük tepsibe. Egy üveg tálba tegyünk 2 ek olíva olajat 1 fej apróra vágott fokhagymát és a felaprított petrezselyem zöldet, majd keverjük össze. Az így elkészült fűszeres olajat öntsük a cukkinire és tegyük be a sütőbe 15 percre.
  4. Egy lábas peremére tegyünk fém szűrőt és ebbe szedjük bele a megfőtt paradicsomot merőkanállal, majd a kanál segítségével nyomjuk át a szűrőn. Ismételjük, amíg van paradicsom.
  5. A lesózott padlizsánt öblítsük le a levétől és a sótól.
  6. Egy tapadásmentes lábasba öntsünk 1 dl olíva olajat és tegyünk bele egy fej összeaprított fokhagymát, majd forgassuk bele a padlizsánt. Süssük 5 percig majd öntsük fel annyi paradicsomsűrítménnyel hogy ellepje és tegyük bele a szárított oregánót. Pároljuk további 5 percig.


20160829_081104

  1. Vegyük ki a sütőből a cukkinit, ha megpuhult keverjük a padlizsánhoz és öntsük fel a megmaradt paradicsomsűrítménnyel. Adjuk hozzá a friss oregánót és forraljuk fel.
  2. Forrástól számított 10 percig forraljuk.
  3. Közben készítsünk elő befőttes üvegeket, hogy a frissen elfogyasztásra kerülő mennyiségen felül a felesleget eltegyük télire.
  4. Ha letelt a 10 perc forralás, merjük forrón az üvegekbe a ragut. Az üvegek tetejére tegyünk befőzési fóliát majd csavaros tetőt, majd azonnal fordítsuk meg az üvegeket. 5 percig tartsuk fejre fordítva, majd tegyük azonnal zárt meleg helyre. Erre a célra megfelel pléddel kibélelt kartondoboz vagy meleg holmival kibélelt hűtőtáska, de lehet dunna közé is tenni bármilyen  nagy edényben. Tartsuk ott az üvegeket minimum 24 óráig vagy teljes kihűlésig.
  5. A frissen felhasználásra kerülő ragut szedjük tányérokra. Kínálhatunk mellé fűszeres csirkemellet, sült kolbászt, sajtot vagy tofut, de friss meleg szezámmagos zsemlével is kitűnő fogás.