Hozzávalók:

  • 1 kg friss zsenge zöldbab
  • 10 dkg húsos szalonna
  • 10 dkg bacon szalonna
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 fej fehér vagy vöröshagyma
  • 10 dkg köles
  • 1 dl tejföl
  • 1 csokor friss tárkony
zoldbablevestalon
Elkészítés:
Tapadásmentes edénybe tegyük bele a felcsíkozott húsos szalonnát és hagyjuk hogy kieressze a zsírját, majd vegyük ki a sült szalonnát.
A visszamaradt zsírban pároljuk meg a felkockázott fehér hagymát. Amikor puha tegyük bele az összenyomkodott fokhagymát és pirítsuk még egy percig, majd mehet bele a megtisztított zöldbab is.
Pároljuk 4-5 percig, majd engedjük fel 1,5 liter vízzel, sózzuk ízlés szerint és forraljuk fel.
Amikor felforrt vegyük takarékra, tegyük bele a megmosott kölest és a tárkonyt, majd főzzük 15 percig.
zoldbableves
Tálaljuk tejföllel és ropogósra sütött bacon szalonnával.