Ha több hektáron vagy többszáz hektáron gazdálkodsz és szeretnéd a költségeidet ötödére csökkenteni

Nagyüzemek számára jó hír, hogy az élő talajért dolgozó NO-TILL technológia kipróbált több száz hektáron hazai viszonylatban is, a szomszédos Ukrajnában pedig  Magyarország méretű területen alkalmazzák! Az USA-ban van olyan gazda, aki 45 éve műveli így a földjét csodálatos eredményekkel!

A technológia hazai szakembere sok éves gyakorlattal Kökény Attila,  az alábbiakat írja:

“A humusz eszerint a megfelelő összetételű mikrobiológiai életközösség életfolyamatai eredményeként jön létre, amely jelentős mennyiségben keletkezhet, ha nagy változatosságú növényi élet képes változatos tápanyagokkal ellátni, minél változatosabb humuszképző mikrobiális életközösséget.

A kutatásnak a fényében igazolhatjuk a gyakorlatban elért eredményeket, amely során a talaj szerves anyag, illetve humusztartalma akár 7-8-szoros mértékben emelkedik a TMMG technológiát alkalmazó termelők körében, a természetes humuszképző folyamatok töredék ideje alatt.

A csökkentett talajművelés vagy a talajművelés teljes elhagyása, a változatos takarónövények használata, amelyek összetett mikrobiális életközösséget képesek kialakítani és fenntartani és a humuszkomplex képző mikrobiális élet mind fontos elemei a talaj szénmegkötésének és ezáltal a termékenységfokozásnak.

Ismét újraírhatjuk a szakkönyveket – a humusz automatikusan nem a trágyából vagy a szármaradványból fog keletkezni, ott kell lennie annak a humuszképző mikrobiális életközösségnek, amely képes tartós szerves anyagot képezni. A mikrobiális közösség legfontosabb tápanyaga pedig a gyökérváladékok egyszerű szénalapú vegyületei, amelyek segítségével az összetett takarónövény programokat alkalmazók dinamikusan emelhetik a talajuk széntartalmát, akár homokon, akár agyagon.”

Egy ilyen mikrobiális közösség legkorábban akkor alakul ki, amikor a talajt legalább 3 évig nem forgatták, tehát NEM ÁSTAK, NEM SZÁNTOTTAK!

ÍGY azok, akik a Talajmegújító gazdálkodásba fognak ( NO TILL  technológia = szántás nélkül) nem csupán élő talajt állítanak elő olcsóbban, hanem többet is termelhetnek úgy, hogy közben megalapozzák vele a vegyszermentes termelés lehetőségét.

Pár éven belül megszűnnek az uniós támogatások, a termelési költségek csökkentése végett is fontos, hogy felkészüljünk!

A technológiával kapcsolatos kérdésekkel fordulj Kökény Attilához: http://talajdoktor.blogspot.hu/

0
    0
    Kosár
    A kosarad üresVissza a boltba