A GYógyítsd meg a FÖLDed videók 2. és 3. része 2021 szeptemberben lesz elérhető.

Csatlakozz a BŐSÉG KERTJE közösséghez itt a honlapon, hogy további segítséget kapj a FÖLDed meggyógyításához és valódi értékes táplálékod megtermeléséhez!

A csatlakozáshoz kattints ide!

ZÖLDtakaró vetőmagkeverékeink ezen a linken érhetőek el!

A videó szövege itt olvasható:

Földgyógyítás? Lehet, hogy szokatlan szóhasználat, de tény, hogy ahhoz, hogy mi emberek gyógyuljunk a földünket kell először meggyógyítani.

Szoros összefüggés van ugyanis az emberek egészségi állapota és a termőföldünk egészségi állapota között.

Már Hippokratész felhívta a figyelmünket arra, hogy táplálékunk legyen gyógyítónk, de tudnunk kell, hogy csak a valódi táplálékok,- a tiszta forrásból származó tápanyagokban gazdag élelmiszerek lehetnek gyógyító hatással az emberre!

Ilyen tápanyagokban gazdag élelem azonban, csak tápanyagokban gazdag termőföldben növekedhet. Az élettelen, műtrágyákkal és vegyszerekkel lélegeztetőgépen tartott földek csak élelemnek látszó anyagot adnak. Pont az nincs meg bennük, ami táplálná a testünket a tápanyagok. 

Ahogy a zöldségeink is rögtön reagálnak a tápanyagok hiányára pl. a paradicsom a kálcium hiányra ilyen barna foltokat produkál, amit csúcsrothadásnak nevezünk.

 úgy az emberi szervezet is megérzi a létfontosságú tápanyagok hiányát. Az elmúlt 50-70 évben átlagosan több, mint 50%-kal csökkent a zöldségek tápanyagtartalma, ami azt jelenti, hogy a fejlett világ is éhezik. Ez a kettes típusú éhezés, amikor van táplálék, de tápanyagokban szegény, tehát üres kalóriákat viszünk be a szervezetünkbe.

A jó hír az, hogy mindenki akinek egy pici föld van a talpa alatt tehet az egészségének megőrzése érdekében. 

Ennek az első lépése, hogy a természet mintájára kezdi el művelni a földjét és természetes módon tölti fel tápanyagokkal.

1, Ahogy a természetben sincs felásva és felszántva a föld és mégis  csodálatos viruló növényzet borítja, higgyük el, hogy ez így van jól. Nem kell mindenkinek az összes biológiai folyamatot tökéletesen értenie ahhoz, hogy elhiggye a természet tudja a dolgát. Folyamatosan jelennek meg újabbnál újabb kutatási eredmények, amik alátámasztják, hogy  a talajélőlények számára milyen fontos, hogy ne legyen felásva a talaj és hogy a talajlakó gombák hogyan támogatják a gazdanövényeiket, de biztos vagyok benne, hogy még mindig nagyon keveset tudunk mindarról, amit a természet rutinszerűen alkalmaz. Ne tegyünk hát semmi mást, csak másoljunk és akkor nem hibázhatunk! 

Másoljuk le, hogy a természetben senki nem ássa fel és szántja fel a talajt a betakarítás után, nincsenek kopár – tiszta – kertek, hanem mindent növény borít. 

Ez egy értékes időszak lehet a konyhakertekben, ha betakarítás – után és közben is gondoskodunk arról, hogy minden üres területre vessünk növényeket.

Nem olyanokat, amik bennünket etetnek, hanem olyanokat, amik a 

termőföldünket etetik majd elszáradó korhadó maradványaikkal.

Minden szabad területet a kertünkben borítson ZÖLDtakaró. 

ZÖLDtakarónak gondosan válasszunk növényeket, hiszen fontos, hogy gyorsan kicsírázzanak , gyökérzetükkel javítsák a talajszerkezetet, elnyomják a gyomokat, nagy mennyiségű tápanyagot juttassanak vissza a talajba és takarónak is jók legyenek. Ennyi feltételnek persze nem tud minden növény megfelelni, ezért jó, ha többféle növény keverékét vetjük.

Nálam ötféle növény keveréke az, ami bevált, ezek mindegyike gyorsan kel, jó talajszerkezet javító és jó gyomelnyomó. Az olajretek és a mustár ezen felül rendkívüli a szervesanyag pótlásban,  a facélia további jó tualjdonsága, hogy a fonálférgeket elpusztítja és távoltartja, a bíborhere pedig megköti a levegőből a Nitrogént és áttelel, tehát télen is takarja a talajt. A pohánka felerősíti a keverék egymást támogató hatását. 

Aki már gyakorolja a természetes kertművelés valamilyen formáját, az alátámasztja, hogy milyen nehéz megbízható takaró anyagot szerezni. A vegyszeres gabonaszalmák lassan lebomló mérgeket tartalmaznak, az ilyennel almolt állati trágyákból készült komposzt is kiesik a listáról, de nem is sorolom tovább, hisz látszik, hogy a legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás, ha mi magunk termeljük meg a zöldtakarót és a tápanyagokat. 

A nagy földgyógyítók szerte a világban is ezt a megoldást alkalmazzák, tehát ez egy járható út kiskerteseknek és nagygazdaságoknak egyránt. 

Amikor még ősszel sok a vetemény a kertben – legyen is, hiszen ez a cél, akkor is vessünk ZÖLDtakarót a sorközökbe.

Ott, ahol viszonylag alacsony a főnövény, mint nálam itt ebben az ágyásban pl saláták vannak és további őszi saláták lesznek még, akkor alacsony ZÖLDtakaró növényt vessünk, pl. spenótot. A spenót szuper erre a célra, hiszen fogyasztható is, áttelel is, a gyökérzete is csodásan táplálja a talajt, a levélzet pedig puha takaró lesz. A fűtakaróval fedett talajban könnyű vetősort húzni kb fél- 1  cm mélyen, ebbe sorba vetjük a spenótot. Vetés után tömörítjük a talajt a gereblye végével, majd lazán, vékonyan visszatesszük a fűtakarót.

Ahol több hely van a főnövény mellett, ráadásul nagy méretű lesz a fönövény, mint nálam ez a nyár közepén vetett áttelelő mángold, ott érdemes széles sávban szórtan elvetni a ZÖLDtakaró keveréket. . A vetősort is kiszélesítjük olyan szélesre, hogy szórtan a lehető legtöbb magot el tudjuk vetni. Kb 2 cm mélyre vessük a magokat. A takarás után itt is a talaj tömörítése következik. A fűtakarót  lazábban tesszük vissza, mint ahogy volt, hogy kapjanak fényt a kelő magok. Ahogy korábban is említettem a keverék tagjai mind gyorsan kelnek, 4 nap után már bújnak az első növénykék. 

Amikor teljesen új területen szeretnék ZÖLDTakaró vetésével meggyógyítani a termőföldünket, akkor sem szükséges a hagyományos talajforgatásos előkészítés.

Ha van idő, akkor 1-2 hét alatt kicsit lefojthatjuk a talajt kartonpapírral vagy bármilyen más anyaggal, ami a fénytől elzárja a területet. Én itt pl egy vastagabb gyomtakarót használtam erre a célra. Ha szükséges, akkor a meggyengült felső növényréteget vékonyan kapáljuk le a területről – nálam erre itt nem volt szükség, majd ásóvillával kicsit lazítsujk meg a talajt. Az ásóvillázás lényege, hogy nem fordítjuk ki a talaj alsóbb rétegeit, csak a felső részt meglazítjuk. Ez elég lesz arra, hogy tudjunk vetősorokat húzni. Kb 2 cm mélyen vessük a ZÖLD takaró keveréket, sűrű egymás melletti sorokba. Amikor kész, akkor betakarjuk a magokat, tömörítjük és ha van vékony fűtakarót is szórhatunk rá.

Ez a módszer tehát nagyon hatékony meglazítja a talajt,táplálja a talajélőlényeket,  elnyomja a gyomokat és tápanyaggal tölti fel a földet, így jövő tavasszal olyan lesz, hogy rá sem fogsz ismerni,

Gyógyítsd meg Te is a FÖLDed!

0
    0
    Kosár
    A kosarad üresVissza a boltba