Miért az ősz a legoptimálisabb időszak a veteményes előlészítésére?

azért, mert

  • ilyenkor lehet a legegyszerűbben, legkevesebb munkaráfordítással
  • a legolcsóbban
  • a legtökéletesebben előkészíteni a talajt a tavaszi kezdéshez

A sikeres zöldségtermesztés kulcsa a tápanyagokban gazdag, egészséges talaj. Amilyen nehézkes ennek az előkészítése tavasszal, olyan könnyed ősszel ZÖLDtakaró keverék vetésével.

A talaj etetésére vetett növények ugyanis földmunkásokká válnak és tavaszra morzsalékos szerkezetű, tápanyagokban gazdag talajt hagynak maguk után, amibe lehet egyből vetni! Nem kell ásni és rotálni, csak vetni és egészséges termést betakarítani.

ZÖLDtakaró keveréket   ide kattintva tudsz vásárolni 

Ez a keverék a téli takarást szolgálja, hogy gyomok helyett tápanyagdús növények gyökérzete és élő /elhaló levélzete növekedjen és táplálja a talajt. Egy részük kifagy, ami nem azt lesaraboljuk/kaszáljuk és tavasszal az így előkészített talajba húzzuk meg a vetősorokat.

A témáról  bővebben ebben a videóban beszélek,  a videó teljes szövege itt olvasható:

A konyhakertem a mulcsozásos vagy talajtakarásos technológiára épül és 100%-ban vegyszermentes.

Akik már egy picit beleásták magukat ebbe a talajtakarásos technológiába, aminek az a lényege, hogy ugyanúgy, mint a természetben folyamatosan takart a talaj – vagy az élő növények által vagy pedig valamilyen takaróanyaggal.

Ennek a takarásnak a hosszú távú célja az, hogy a talaj élőlényeit folyamatosan táplálékkal lássuk el és ezáltal a talajban lévő biológiai folyamatokat támogassuk.

Az, hogy a biológiai folyamatok működjenek az ember számára azért fontos, hogy ezáltal természetes módon képződjenek tápanyagok a talajban, ami majd az ember táplálékában is megjelenik, hiszen így természetes tápanyagokban gazdag zöldségeket tudunk nevelni.

Amit ma szeretnék egy picit jobban kifejteni, az a ZÖLDtakaró kérdése, amit a szalma és az egyéb takaróanyagok beszerzési nehézségeinek kapcsán szeretnék párhuzamba állítani.

Akik ugyanis több éve alkalmazzák ezt a technológiát, azok tisztában vannak vele, hogy a legnehezebb feladat, ebben a takarásos technológiában magának a takaró anyagnak, tehát a mulcs anyagnak a beszerzése.

Arról nem kívánok túl sokat beszélni, hogy maga a szalma komoly vegyszertartalmú, tehát aki a vegyszermentesség mellett letette a voksát, az nem szívesen viszi be a kertjébe ezeket a vegyszeres termékeket.

Ezért helyette kell olyan alternatívát találnunk, amit minden körülmények között tudunk alkalmazni, és 100%-ban biztosak lehetünk benne, hogy az egy működőképes dolog lesz.

Akik a könyvemet olvasták, azok tudják, hogy a mustárt már korábban is ajánlottam, mint takarónövényt, ami rengeteg tápanyagot juttat vissza a talajba és nagyon jól megdolgozza a termőföldet.

Most azonban célszerű egy picit továbblépni, így egy olyan komplett ZÖLDtakaró csomagról szeretnék beszélni, ami ezt a célt, tehát a talajtakarást és a tápanyagok visszajuttatását komplexen szolgálja.

Az hogy ez egy fenntartható dolog az abból is látszik, hogy ezt a technológiát használják azok is, akik világszerte több száz hektáron alkalmazzák a talajtakarásos technológiát – mert vannak ilyenek.

Egyre többen érzik azt, hogy a termőtalajnak a minősége a talajállapotnak a javítása az egy kulcsfontosságú feladat az emberiség jövője szempontjából. Tehát szerte a világban már nagyon sokan használják ezt a technológiát, aminek  az a lényege, hogy nem kívülről hozzuk be a területre a takaróanyagot, hanem elvetjük oda és ott helyben termeljük meg mindazokat a növényeket, amelyektől szeretnénk, hogy tápanyagot juttassanak vissza a talajba, másrészt pedig takaróanyagként szolgáljanak.

Ezért én a kiskertekbe összeállítottam egy 5 növényből álló keveréket, ami ezt a célt tökéletesen szolgálja.

Ennek egyik összetevője a mustár, amit már említettem is, mellé jön még az olajretek. A kettő együtt hatalmas zöldtömeget alkot, és rengeteg tápanyagot juttat vissza a talajba, emellett az olajreteknek a gyökérszerkezete olyan, hogy mélyre megy és így hozzájárul a talaj meglazításához.

A 3. összetevő a facélia, ami azért került bele a keverékbe, mert távol tartja a fonálférgeket, tehát ennek van egy további jó tulajdonsága.

A hajdina jól koordinálja a keverék együttműködését, túl azon, hogy az előbb említett jó tulajdonságokat is magában hordozza.

Az 5. összetevő a bíborhere, ami azontúl, hogy megköti a levegő nitrogénjét azért nagyon fontos, mert áttelel, tehát a fagyok után a többi növény zöldtömege ráterül a talajra, de a bíborhere télen is élő takaróanyagként rajta marad a területen.

Tehát van egy olyan megoldásunk most őszre, amivel a ZÖLDtakaró növények olyan módon megtudják dolgozni a talajt, mintha talajmunkát végeztünk volna.

Tehát eldobhatjuk az ásót, mert ezek a növények pontosan olyan szerkezetű talajt hagynak maguk után, amibe tavasszal úgy tudunk majd vetni, hogy előtte nem szükséges felásnunk a talajt.

Tehát, ha most az összes olyan sorba, ami megüresedett a konyhakerti zöldségek után ZÖLDtakaró növényeket vetünk, akkor így nem magunkat etetjük, hanem a talajunkat, rengeteg tápanyagot juttatunk vissza és az áldásos hatása egy nagyon jó minőségű, tápanyagokban dús termőtalaj lesz, ami majd tavasszal egy tökéletes kezdést biztosít számunkra a konyhakert beindításakor.

ZÖLDtakaró keveréket   ide kattintva tudsz vásárolni 

0
    0
    Kosár
    A kosarad üresVissza a boltba