Tápanyagdús talaj – komposzt szűrettel

Természethű kerteket művelők körében ismert tény, hogy a komposzt életet visz a kertbe a benne lévő millió élőlény segítségével.

Ezek ugyanis életfolyamataik révén a talajra került falevelekből, szénából még nagyobb talaj életet és még több tápanyagot gyártanak a földben. A tápanyagok pedig, ahogy azt tudjuk fontosak az összes olyan zöldség és gyümölcs számára, amelyeket megtermelünk, hisz ezek által tartjuk fenn saját testünk egészségét.

De mit tegyen az akinek még nincs komposztja vagy esetleg van, de az nem túl jó minőségű?

Kössük össze a kellemest a hasznossal!

Menjünk az erdőbe kirándulni vagy tavasszal medvehagymát gyűjteni és vigyünk magunkkal egy kis zacskót erdei föld számára is. Az erdei föld ugyanis komposzt minőségű vagy inkább jobb, hiszen természetes tápanyagok természetes lebontása útján készül.

Elég mindössze fél kg ahhoz, hogy ebből 25 liter szüretet készítsünk, amit kijuttatunk kertünkbe.

 

 

A kb fél kiló erdei földet vagy komposztot tegyük egy műanyag vödörbe és öntsük fel 25 liter esővízzel vagy kútvízzel (klóros csapvíz sajnos megöli a benne lévő életet). Ezután hagyjuk állni 24 óráig, közben néha keverjük meg. Egy nap múlva szűrjük le vászonkendőn, majd a szüretet permetezzük ki a kertünkben minden hová: a talajra, a fákra, zöldségeinkre.

A komposzt szürettől egészségesebbek lesznek növényeink mivel javítja az ellenállóképességüket, megvédi őket a kórokozóktól .

A talajt azért szükséges lepermetezni, mert ezzel szinte vissza oltjuk belé az életet, a hasznos baktériumokat és gombákat tehát visszaállítjuk a talaj mikrobiológiáját, amit a túl sok vegyszer és a talaj forgatása tönkre tett.

Természethű kertekben akár folyamatosan is használhatjuk ezt a módszert megelőző növényvédelemre, ugyanis segítségével könnyedén és olcsón tarthatjuk egészségesen növényeinket.

Amire még figyeljünk!

  • Aki házi komposztot használ csak érett, fekete, morzsalékos, az ujjai között kipergő anyagot használjon fel.
  • Levegőztetés-oxigén bejuttatás valamint cukor vagy melasz hozzáadásával az eredmény fokozható.
  • A kijuttatás lehetőleg este történjen, hogy megvédjük a napsugárzástól a mikroorganizmusokat.
  • Pumpás permetező alkalmasabb mint a nagy nyomású, mert az nem teszi tönkre a jótékony mikroorganizmusokat.

Tápláljuk és védjük kertünket erdei földből vagy komposztból készült szürettel, hogy még több egészséges és tápanyagdús terményt termelhessünk!

 

0
    0
    Kosár
    A kosarad üresVissza a boltba