Miért fogjunk hozzá?

Korunk sokasodó élelmiszer-botrányai, az egészségtudatos táplálkozás iránti igény miatt egyre többen gondolkodunk el azon, hogy zöldségeket termeljünk a kertünkben.

Sokunknak fontos, hogy a zöldség, ami a tányérunkra kerül méregmentes, friss és finom legyen. Nem baj, ha csak díszkertünk van, látványos, ízléses megoldással ott is megvalósítható a zöldségtermesztés. Ráadásul kikapcsolódásnak és a stressz oldásnak a legjobb színtere a kert.

DSC00381 (FILEminimizer)

Mindannyian vágyunk azokra a békebeli ízekre, amelyeket gyermekkorunkban megízleltünk. A nagymama kertjében szedett paradicsomnak vagy földiepernek bizony olyan színe, íze és illata volt, amire most is összeszalad a nyál a szánkban. Nem volt annak a zöldségnek más titka, csak annyi, hogy friss volt és méregmentes talajból származott, ezért volt ízletes és egészséges.

Nagyanyáinknak sok volt a teendőjük így ösztönösen praktikusan alakították ki a kerteket és a tudást, hogy mikor mit vessenek, milyen fajták szeretnek az adott környéken generációról generációra továbbadták.

Így került mindig friss, ízletes és méregmentes zöldség az asztalokra.

A városias életmóddal, melyet sok esetben vidéken is gyakorolnak, megszűnt ennek a tudásnak a továbbadása, a kertek pedig egyoldalúan díszkertekké alakultak.

A kertben nem terem friss zöldség, viszont nagy választékban található az üzletek polcain mutatós, friss áru, ami nem könnyen hasonlítható össze az otthon termettel.

Az üzletekben vásárolt zöldségeknél azonban más léptékben mérhető a frissesség. A zöldségek, gyümölcsök ásványianyag- és vitamintartalma óráról órára csökken, egyes esetekben néhány óra alatt akár a felére is. Az egy-két napos utaztatás, a műanyag csomagolás és hűtő tárolás nagymértékben megváltoztatja az ízüket és beltartalmi értékeiket.

Ahol nagy mennyiségben termelnek zöldséget értékesítésre, ott más módszerekkel kénytelenek dolgozni, mint a nagyanyáink – kivéve a minősített bio termelőket -, hisz a nyereség mozgatja a termelést. Ott a cél az, hogy minél rövidebb idő alatt, minél súlyosabb és nagyobb zöldségeket termesszenek. A talajnak gyorsan kell termékeket produkálnia, ehhez műtrágyával etetik, a kártevők megjelenésekor pedig vegyi anyagokkal védekeznek. A természetes összetevők mellé sok mesterséges anyag épül a termésekbe, így az ízük sem lesz „természetes”.

Természetes ízeket tehát természetes és vegyszermentes talajban termett zöldségektől várhatunk.

Tanuljuk meg, hogyan maradhat a talaj természetes és vegyszermentes!

 

0
    0
    Kosár
    A kosarad üresVissza a boltba