25 négyzetméter veteményes

Ugye nem is gondolnád, hogy ez amit itt látsz csupán 25 négyzetméter és mégis több hónapon át ellát egy négy személyes családot friss paprikával, paradicsommal, uborkával, cukkinivel, padlizsánnal, salátákkal, retekkel, céklával és még sok minden mással. Nálam fóliában van mindez, de május 10-e után – a fagyosszentek elmúltával – már szabadföldön is kialakíthatsz hasonlót.

A fóliás termesztéshez még télen el kellett vetni a magokat, de uborkát, salátát, retket még most sincs késő vetni, paprikát, paradicsomot, padlizsánt pedig vásárolhatsz palántaként a piacokon. A híresztelésekkel ellentétben a saját veteményes igenis kitermeli az árát, ráadásul megfizethetetlen az, hogy frissen szeded. a zöldségeket és így fantasztikus ízekhez jutsz. Talán még ennél is fontosabb, hogy mindez vegyszermentes – mert tudatosan ugye  nem mérgezed magad? 

Négyzetméterenként több mint 10 kiló zöldséget is leszedhetsz frissen, ha a főnövények mellett folyamatosan vetsz  salátákat, retket, céklát.

Ha most szeretnéd mindezt kialakítani akár egy füves területen, akkor gyors megoldás az, ha natúr festetlen kartonnal leteríted a területet és hozatsz rá komposztot.

karton leterítés veteményes ágyáshoz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A zöldhulladék hasznosításnak köszönhetően már az ország nagy részén  beszerezhető.

 

kartonpapírra épített veteményes ágyás

A másik megoldás, hogy  hagyományos módon megszabadítod a területet a rajta lévő gyomoktól és utána ülteted be palántákkal. 

  • Palántákból vásárolj 15 db paradicsomot, 15 db paprikát,  15 db padlizsánt. Az uborkát – 15 db és a 4 db cukkinit (vagy patisszont, főzőtököt) elvetheted közvetlenül a talajba. A palántákból vásárolj több fajtát, így változatosabb lesz a termésed!
  • Az uborka, cukkini magokat áztasd egy éjszakára gyógynövény teába (csalán+kamilla+zsurló), de sima víz is megteszi, így gyorsabban kicsíráznak majd.
  • Fentiek lesznek a főnövényeid, amelyek egész nyáron át teremnek, de a soraik mellé és közé vethetsz még gyorsan elkészülő növényeket, mint például, többféle retket, karalábét, salátát, céklát. Ezeket folyamatosan vesd, tehát amint egy sor retek elfogyasztásra került, már vess a helyére mást. 
  • A növények egészsége érdekében ültess a sorok közé pár tő büdöskét, bazsalikomot, vess körömvirágot. A talajt pedig takard le frissen vágott fűvel, vagy bármilyen más növényi maradvánnyal, így jobban megőrzi a talaj a vizet a levágott fű pedig táplálékul szolgál a talaj élővilágának, ezáltal egészségesebb és tápanyagdúsabb lesz.

Ez az összeállítás egész nyáron ellát egy négyszemélyes családot friss zöldségekkel, amennyiben eltenni is szeretnél télire, akkor nyilván nagyobb területre lesz szükséged.

A teljes zöldség önellátás megoldható a konyhakertekben család mérettől és igényektől függően 400-1000 négyzetméteren. Nálam a természet mintájára vegyszermentesen működik mindez.

Ha szeretnél egy működőképes gyakorlatias modellről tanulni és szeretnél egy egész éves kalendáriumot ami fogja a kezed, hogy mikor mit kell tenned, akkor a könyvem elérhető itt: www.bosegkertje.hu

Ha szeretnéd megnézni, hogy hogy működik a gyakorlatban mindez, akkor jelentkezz itt: https://www.bosegkertje.hu/tanfolyamok/

0
    0
    Kosár
    A kosarad üresVissza a boltba