Hozzávalók:
- 20 dkg kimaradt sült hús (sertéskaraj, tarja, csirke mell stb.)
- 5-6 dl téli zöldség vegyesen (fehérrépa, cékla, sárgarépa, sütőtök stb.)
- 1,5 dl barna rizs
- 1 dl olíva olaj
- 1 kiskanál kakukkfű
- ½ kiskanál őrölt csípős paprika
- 4 gerezd fokhagyma
- só és bors ízlés szerint
- 1 narancs félbevágva
1, Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat)
2, Tegyük fel a rizst:
- A barna rizst tegyük egy szűrőbe, és folyó víz alatt többször öblítsük át. (A legjobb, ha már egész éjszakára beáztattuk.)
- 1 evőkanál olíva olajat melegítsünk meg egy nagyobb lábasban, és pirítsuk meg rajta a rizst, míg a szemek egészen kifehérednek. Öntsük fel 3 dl forró vízzel, sózzuk 1-1,5 kiskanál sóval, és forrás után lassú tűzön fedő alatt főzzük puhára .
3, Készítsük el a zöldségeket
- tisztítsuk, aprítsuk fel a zöldségeket
- keverjük össze a fűszereket: a zúzott fokhagymát, kakukkfüvet, őrölt borsot, kevés csípős paprikával és sóval
- tegyünk a fűszerkeverékhez bő fél deci olíva olajat és öntsük a felaprított zöldségekre majd rázzuk össze, hogy mindenhol bevonja a fűszeres pác a zöldségeket.
- tegyük a zöldségeket a sütőbe egy félbevágott, lefelé fordított naranccsal addig, amíg meg nem puhulnak (kb. 25-30 perc)
4, Készítsük elő a maradék sült húst
- szeleteljük vékony csíkokra a húst, majd forró olíva olajban pár perc alatt süssük át
5, A megpuhult sült zöldségeknek vegyük ki a felét egy tálba majd pürésítsük mixerrel.
- ezután tegyük egy kis lábasba a zöldségeket, öntsünk hozzá egy dl paradicsomlét. Kóstoljuk meg! Ízlés szerint hígítsuk tovább vízzel vagy paradicsomlével és adjunk még hozzá sót, borsot, csípős paprikát.
- amikor felforr a mártás tegyük bele az átsütött sült húst, keverjük és forraljuk össze
Tálaláskor a rizsre szedjünk a húsos mártásból és tegyük mellé a sült zöldségeket!