KRUMPACH ERZSÉBET

“A növények szeretete kisgyermek koromtól elkísért. Örömmel játszottam Nagymamám gyümölcsös – veteményes kertjében…”

Krumpach Erzsébet

1965-ben születtem Budapesten. Agrármérnök diplomát szereztem, majd az elkövetkező években négy gyermekem mellett az anyai feladatok kötöttek le.

A növények szeretete kisgyermek koromtól elkísért. Örömmel játszottam Nagymamám gyümölcsös – veteményes kertjében, majd segítettem a családomnak a kisgazdaságunkban a paradicsom termesztésben. Felnőtt pályafutásom nagy részében a dísznövények játszották a fő szerepet, ezek termesztésében és  kereskedelmében egyaránt volt részem.

Az egészséges táplálkozás iránti érdeklődésemmel párhuzamosan nyílt ki a szemem arra, hogy valójában az ami a talajjal és a növényekkel a nagyüzemi termesztés során történik az senkinek nem jó. A teljes élővilág és benne az ember is fokozott veszélynek van kitéve általa.

A ráckevei mezőgazdasági bizottság elnökeként már az 1990-es években előadásokat szerveztem a biokertészkedésről a közvetlen környezetem termelőinek abból a célból, hogy térjenek át a vegyszermentes termelésre.

Saját bio konyhakertemben gyakorlati tapasztalatokon alapú új modellt hoztam létre, amely a veteményes ágyások közötti utak tisztán tartását éppúgy kiszolgálja, mint a mulcsozáshoz szükséges takaró anyag termelését.

Tapasztalataimat A bőség kertje című könyvemben meg is osztottam. Könyvem másik fontos gyakorlati hasznának tartom azt a vetési tervet, amely lépésről lépésre követhető útmutató mindazon kertészkedők számára, akik a növénytársítások mellett a vetésforgó elvét is szeretnék betartani kertjükben. A könyvvel elsősorban a konyhakertet művelőket szólítottam meg egyszerű nyelvezettel, hogy minél egészségesebb táplálékot termeljenek a ház körüli kertekben is. A könyv mindkét kiadása elfogyott.

Meghívásra előadásokat, felkészítő tanfolyamokat tartok kertbarát körökben (Budapesti Biokultúra Egyesület, Ráckevei Kertbarát Kör), közösségi kertekben (Gyulai Ehető Közösségi Kert, KÉK Közösségi Kertek, Szigethalmi Közösségi BIO Kert, Biokultúra Egyesület), illetve olvasóimnak, érdeklődőimnek Ráckevén.

BŐVEBBEN A KÖNYVRŐL